26.11.09

Έκθεση ζωγραφικής του Μανώλη Δραγώγια















Η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Πολιτικής Κοζάνης, εγκαινίασε την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009, στον εκθεσιακό χώρο του Δήμου Κοζάνης (έναντι Ι.Μητρόπολης), την έκθεση του ζωγράφου Μανώλη Δραγώγια.

Ο Μανώλης Δραγώγιας γεννήθηκε στη Λευκοπηγή Κοζάνης το 1933. Ο τόπος που έζησε τα παιδικά του χρόνια ο ζωγράφος του πρόσφερε τα πρώτα ερεθίσματα για την καλλιτεχνική διαδρομή του.

Το 1962 εγκαθίσταται στο Αμβούργο της Γερμανίας όπου εμβαθύνει στην ζωγραφική στο εργαστήρι του Άλ. Γκεόρκυ για ενάμιση χρόνο. Μαθαίνει την τεχνική της σπάτουλας και εκεί δέχεται τις επιδράσεις του εμπρεσσιονισμού.

Το 1964 επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και διδάσκει στην ιδιωτική σχολή Κοραή.

Με εκθέσεις του σε όλη τη Μακεδονία, μέσα από τοπία της Κοζάνης, της Βέροιας, της Καστορίας, του Γράμμου και της Χαλκιδικής, δίνει πίσω στις πόλεις τις μνήμες που του χάρισαν. Έχει για δασκάλους τον Αϊβαζόφσκι, Ρώσο ζωγράφο πριν την επανάσταση, με τις θαλασσογραφίες του και τον Σίσκιν στη ζωγραφική του δάσους.

Στο Κάτω Σχολάρι της Θεσσαλονίκης, φεύγοντας από το κέντρο της πόλης το 1987, αναπολεί τα χρώματα της γης, του ουρανού, της θάλασσας, τις πέτρες, τα καΐκια, τα φαγωμένα σχοινιά, τους ταρσανάδες, τους κορμούς των δέντρων που έφαγε ο καιρός και τα τοπία του μακεδονικού και ιδιαίτερα του δυτικομακεδονικού χώρου.

Στα δημιουργήματά του διακρίνεται ο πλούσιος εσωτερικός του κόσμος που μεταφέρει πάντα στους πίνακές του, εξωτερικεύοντας μέσα από σχήματα, χρώματα και φως ότι είναι μέσα του συσσωρεμένο, ώστε να μπορεί κανείς να αναγνωρίσει νοήματα, αισθήματα, ανθρώπινες λαχτάρες και πόθους.

Ο Μανώλης Δραγώγιας επανέρχεται στον τόπο που γεννήθηκε και μας δίνει έτσι την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τα έργα του.

Έργα του Μανώλη Δραγώγια συναντάμε στο Δημαρχείο Κοζάνης και στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης αλλά και στο Μουσείο Μακεδονικού αγώνα στο Μπούρινο.














Ο Μανώλης Δραγώγιας είπε για τα έργα του:

Κύριε Δραγώγια πώς νιώθετε που εκθέτετε τα έργα σας για άλλη μια φορά στην Κοζάνη;

Όπως νιώθει ένας καλλιτέχνης όταν ύστερα από πολύ κόπο και πολύ μόχθο, βλέπει τις προσπάθειές του να πραγματοποιούνται. Η έκθεση είναι πάντα μια ανταμοιβή για έναν καλλιτέχνη. Η δουλειά αυτή είναι πολλών ετών. Δεν έχει τη χροιά της αναδρομικής έκθεσης, τα περισσότερα έργα που βλέπετε εδώ μέσα είναι των τελευταίων 2 χρόνων. Πριν από 3 χρόνια έκανα ξανά έκθεση στην Κοζάνη αλλά από εκείνα τα έργα έχω ελάχιστα εδώ, όλα τα άλλα είναι καινούρια.

Από ό,τι μπορώ να διακρίνω, τα θέματά σας αφορούν κυρίως στην οικογένεια αλλά και στη θάλασσα.

Υπάρχουν πολλά θέματα. Κυρίως όμως το οικογενειακό. Έχω την παραδοσιακή ακινησιογραφία, κυρίως του προπερασμένου αιώνα. Εκείνη τη θεματογραφία δηλαδή της σχολής του Μονάχου, με συγκινεί ιδιαίτερα εκείνη η σχολή. Όσο για το υγρό τοπίο, γενικώς το ελληνικό τοπίο είναι πολύ όμορφο, είναι όλο ήλιος. Παρ' όλο που είμαι βουνίσιος, η θάλασσα με τραβάει!

Έχετε προγραμματίσει την επόμενή σας κίνηση, μετά το πέρας αυτής της έκθεσης;

Δεν προγραμματίζω, γιατί συνήθως όταν προγραμματίζεις δεν πετυχαίνεις.
















Σε ερώτηση της εφημερίδας “ΔΥΤΙΚΗ” που αφορούσε στο πολυσυζητημένο έργο του κ. Δραγώγια το οποίο απεικονίζει τη σύζυγό του, μας απάντησε: “Η γυναίκα μου είναι φωτογραφία μέσα στην καρδιά μου, οπότε τη ζωγράφισα. Την έκθεση την αφιερώνω στη γυναίκα μου, της το χρωστούσα”.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 15 μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου με ώρες λειτουργίας 11:00 με 14:00 και 18:00 με 21:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου